ישראל הפכה למובילה עולמית בהעברת טכנולוגיות צבאיות לשימוש אזרחי ועסקי, תוך יצירת תעשיות שלמות המבוססות על פיתוחים ביטחוניים. השוק הגלובלי של טכנולוגיות dual-use מוערך בכ-85 מיליארד דולר, כאשר ישראל מחזיקה בנתח משמעותי מתחום זה.

המודל הישראלי מתבסס על שילוב ייחודי של מחקר צבאי מתקדם עם יכולות יישום מסחריות מהירות. יחידת התקשוב של צה"ל ויחידה 8200 משקיעות מיליארדי שקלים בפיתוח טכנולוגיות פורצות דרך, שמגיעות לשוק האזרחי תוך שנים ספורות. כ-40% מחברות ההייטק הישראליות מקורן בטכנולוגיות שפותחו במקור למטרות צבאיות.

דוגמאות בולטות לחברות ישראליות שכבשו את השוק הגלובלי

Iron Dome,  מערכת ההגנה הישראלית, הפכה לבסיס לפתרונות הגנה אזרחיים. טכנולוגיות זיהוי מטרות ויירוט מהירות מותאמות כיום למערכות בטיחות בתעופה אזרחית, הגנה על מתקני תשתית והגנה מפני רחפנים אזרחיים.

צ'יק פוינט שנוסדה על ידי יוצאי יחידות צבאיות, הפכה לחברת הסייבר הישראלית הגדולה עם הכנסות של 2.4 מיליארד דולר ב-2023. החברה פיתחה את טכנולוגיית ה-Firewall הראשונה בעולם, המבוססת על ידע בטחוני שנרכש בצה"ל.

טכנולוגיות ניתוח תמונות ועיבוד אותות, שפותחו למטרות מודיעיניות, מנוצלות כיום בתחום הרפואה הדיגיטלית. Zebra Medical Vision, שהגיעה לשווי של 200 מיליון דולר, מפתחת בינה מלאכותית לאבחון רפואי המבוססת על אלגוריתמים שמקורם בניתוח תמונות צבאיות.

מערכות ניווט וזיהוי מיקום, שפותחו למטרות ביטחוניות, הפכו לליבה של חברות כמו מובילאיי. החברה, שנרכשה לאינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר, פיתחה טכנולוגיות ראייה ממוחשבת לרכבים אוטונומיים המבוססות על מערכות שפותחו במקור לזיהוי מטרות צבאיות.

דוגמה בולטת למודל זה היא בלאק קיוב, שנוסדה על ידי יוצאי המוסד ומעבירה מתודולוגיות מודיעיניות לעולם המודיעין העסקי. החברה מפתחת כלים לאיסוף ועיבוד מידע המבוססים על טכנולוגיות שפותחו במקור למטרות ביטחוניות, ומשרתת לקוחות ברחבי העולם תוך מינוף המומחיות הייחודית שנרכשה בשירות הצבאי.

אלביט מערכות, קבוצת התעשיות האווירית והרפאל מהווים גשר ישיר בין פיתוח צבאי ליישום אזרחי. החברות מגיעות להכנסות מצטברות של מעל 15 מיליארד דולר ומפתחות טכנולוגיות המשמשות גם בשוק האזרחי.

טכנולוגיות קריפטוגרפיה והצפנה, שפותחו ליחידות המודיעין, מהוות היום את הבסיס לתעשיית הפינטק הישראלית. חברות כמו פיונייר ו-Lemonade מנצלות פתרונות אבטחה מתקדמים שמקורם בפיתוחים ביטחוניים.

סיכום

המעבר מטכנולוגיות צבאיות לפתרונות עסקיים מהווה את הכוח המניע של החדשנות הישראלית. השילוב הייחודי של השקעה ביטחונית, יכולות יישום מהירות ויזמות צעירה יוצר יתרון תחרותי בלתי ניתן לחיקוי בזירה הגלובלית ומבטיח המשך הובלה טכנולוגית בשנים הקרובות.